بیوتکنولوژی و صنعت
در سالهای اخیر، بیوتکنولوژی مولکولی در صنایع گوناگون جایگاه منحصر به فردی پیدا کرده است. امروزه در برخی از معادن دنیا، استخراج و بازیافت کانیهای پرارزشی مانند طلا، نقره، مس و اورانیوم به کمک میکروارگانیسمها و با روشهای زیستی (Bioleaching) صورت میگیرد. تولید صنعتی بسیاری از اسیدهای آلی مانند اسید سیتریک، اسید استیک و اسید لاکتیک و همچنین تولید روغنهایی با ترکیبات اسیدهای چرب ویژه که دارای ارزش بالایی در صنایع غذایی و مواد پاککننده هستند، از دیگر زمینههای حضور فعال بیوتکنولوژی در صنعت است.
امروزه روش های بیوتکنولوژی سنتی و فنون جدید بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک نقش مهمی را در مدیریت پساب و ضایعات خطرناک ایفا می نماید. در حال حاضر با استفاده از سویه های تراریخته راهی برای تصفیه فاضلاب های شهری و صنعتی گشوده شده است. این میکروارگانیسم ها قادرند ترکیبات آروماتیک خطرناک نظیر قطران، نفت و پلیمرهای زیست متمرد و آفت کش ها را به میزان زیاد تجزیه و طیف وسیعی از مشکلات زیستی را حل کنند. از سوی دیگر کشت محصولات تراریخته مقاوم به ویروسها و آفات میزان سموم مصرفی در کشاورزی را به شدت کاهش داده است.
علاوه بر این، به اعتقاد بسیاری از صاحبنظران، یکی از عرصههای بسیار حیاتی بیوتکنولوژی، در “صنایع آنزیمی” است؛ چراکه به جرأت میتوان ادعا کرد بدون استفاده از فرآیندهای بیوتکنولوژیک و طراحی سویههای میکروبی مهندسی ژنتیک شده، پیشرفتهای بزرگ بشر در زمینه تولید انبوه آنزیمها و بیوکاتالیستهای بسیار با ارزش و متنوع که بهعنوان مواد مادر در صنایع گوناگون غذایی، شیمیایی، سلولزی، نفت، تولید شویندهها و غیره به کار میروند، تقریباً غیرممکن و دور از دسترس بود.
تولید پلاستیکهای قابل تجزیه (Green Plastics)، تولید انرژیهای تجدیدپذیر با استفاده از بیومس (Biomass)، طراحی و تولید ساختارهای نانومتری (Nanostructures) جدید مثل بیوترانزیستورها، بیوچیپها و پلیمرهای پروتئینی با استفاده از روشهای مهندسی پروتئین، بکارگیری روشهای بیوتکنولوژی در افزایش بازیافت و سولفورزدایی نفت خام و پاکسازی آلودگیهای زیستمحیطی به کمک فرآیندهای زیستی، از دیگر عرصههای نوین و با ارزش بیوتکنولوژی در صنعت و محیط زیست به شمار میروند.